top of page
Search
  • Diana Hlaváčová

Microsoft přidává nové možnosti Software Assurance pro pasivní SQL

Microsoft ohlásil nové licenční podmínky SQL Serverů pro rychlé obnovení po havárii (disaster recovery use rights) pro společnosti pokrývající licence SQL Serveru také Software Assurance (SA). SA je roční poplatek hrazený nad rámec pořizovací ceny software a přináší podnikům benefity ve formě vzdělávacích možností, licenční mobility a zejména nároku na vždy aktuální nejnovější verzi software.


Novinky v licencování SQL Serveru včetně SA přináší možnost provozu až tří pasivních instancí SQL serveru určených pro rychlé obnovení v případě havárie


První instance s funkcí “failover server” zůstává zachována, dvě nově přidané slouží pro účely efektivnějšího zotavení se z havárie.


Nová práva umožňují společnostem mít jednu instanci umístěnou na lokálním serveru (např. firemní serverovna) a jednu ve virtuálním serveru Azure. Díky těmto novým možnostem jsou zákazníci se Software Assurance schopni testovat a implementovat hybridní plán obnovy z havárie bez nákladů na další licence SQL Serveru.


Benefit nových rozšířených práv přišel s aktualizací dostupnou od 1.listopadu 2019. Nové licenční podmínky jsou již k dispozici ke stažení. Dokument v sekci “Práva při selhání” upozorňuje na to, jaký druh pracovní zátěže lze provozovat pro prostředí operačního systému v rámci této aktualizované výhody.


Důležitou informací je, že bezplatné instance nelze využít pro provoz produkční zátěže SQL serveru. Přínos SA je určen pouze pro rychlé obnovení provozu po havárii.


Pro lepší orientaci v licencování a výběr vhodné verze a edice SQL Serveru můžete navštívit Průvodce výběrem Microsoft SQL Server.

98 views0 comments
bottom of page